Prešovská univerzita tvrdí, že školné vyberá v súlade so zákonom

08.02.2010 Prešov

Prešov 8. februára (TASR) – Prešovská univerzita (PU) v Prešove sa dôrazne ohradzuje voči informáciám zverejneným v dnešnom vydaní denníka Pravda v článku „Po Trenčíne vyberá čierne školné aj Prešovská ...
Uvádza sa to v stanovisku rektorátu, ktoré zverejnili na webovej stránke, kde sa zároveň konštatuje, že univerzita vyberá školné v súlade so všeobecne záväznými platnými predpismi.

Denník píše o tom, že externý študent tretieho ročníka Fakulty manažmentu (FM) PU Rastislav Ďurica doteraz odvádzal školné za semester cez neziskovú organizáciu ERVES.

V stanovisku univerzity sa uvádza, že tento poslucháč sa 15. decembra minulého roka obrátil na rektorát PU so žiadosťou o objasnenie vzťahu medzi spomínanou neziskovou organizáciou a univerzitou, pričom list nemal povahu sťažnosti.

Rektor René Matlovič študentovi oznámil, že podľa písomného vyjadrenia dekana FM Róberta Štefka nemá fakulta s ERVES n.o. Dubnica nad Váhom žiadny vzťah a študentovi vyrubila školné v súlade s platnou legislatívou.

V reakcii na medializované informácie sa ďalej konštatuje, že za posledných päť rokov PU neeviduje finančné platby od organizácie ERVES a že nemá „vysunuté univerzitné pracovisko“ v Dubnici nad Váhom ani vo Vranove nad Topľou.

Podľa tlačovej správy rektorát PU neeviduje sťažnosť študentov k predmetnej problematike. Naposledy sa takouto záležitosťou univerzita zaoberala v roku 2007, kedy zaslala odboru kontroly Ministerstva školstva SR stanovisko k anonymnému podaniu týkajúcemu sa poplatkov za externé štúdium.

Vo vyjadrení vedenia univerzity sa píše, že zverejnená kópia potvrdenia účasti na skúške nie je vyhotovená na „univerzitnom hlavičkovom papieri“, a rektor požiada o prešetrenie zneužitia mena Fakulty manažmentu PU.
 

Vyberte región